Account
Klantenservice
Informatie
Categoriëen
E-liquid
DIY
Coils
Pod systemen
Startersystemen
Pods
Vaporizer
Disposables
+31(0) 346 24 92 85
0,00
0
Menu

De coil. Het gloeiend hart van je dampsysteem (deel 2)

Zoals we in het eerste deel van het drieluik over coils hebben genoemd is er behalve de materialen waaruit een coil bestaat ook nog de weerstand die een coil heeft. Weerstand is gedefinieerd als de moeilijkheid waarmee elektronen kunnen stromen om zodoende een stroom op te leveren. We kunnen stellen dat hoe hoger de weerstand van een coil is hoe moeilijker elektronen door de coil kunnen stromen.

We kunnen dit makkelijk via natuurkundige wetten berekenen maar voor nu is het voldoende om te weten dat de weerstand van een coil van invloed is op de hoeveelheid en snelheid waarmee een coil heet wordt en de verdamping van de liquid tot stand brengt. In het derde deel zullen we hier dieper op in gaan want wanneer je zelf wilt gaan wikkelen of al zelf wikkelt zijn die wel belangrijke waarden.

Invloed van weerstand van de coil op dampgedrag

Natuurlijk geldt voor iedere damper zijn of haar persoonlijke voorkeur als het gaat om de weerstand van zijn of haar coil. Daarbij komt ook dat een tank (kop) vaak maar de beschikking heeft tot maximaal 3-4 coils met verschillende weerstand. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de coils van Smok daar is vaak per kop meer dan genoeg keuze. Grofweg kunnen wij de coils indelen in high-ohm (>1 Ohm) en sub-ohm (<1 Ohm) coils.

High-Ohm coils

Coils met een weerstand van 1 Ohm of hoger zijn qua dampen wat rustiger. Ze produceren niet heel veel damp omdat ze op een vrij laag wattage werken waardoor er minder hitte vrijkomt en dus per puf minder liquid verdampt. Deze coils zijn uitermate geschikt voor starters of voor mensen die de liquid eerst in hun mond houden voordat ze de damp inademen of mensen die kortere puffs nemen. Wij noemen deze coils rustig qua dampkarakter. Qua smaak zijn ze vaak minder dan sub-Ohm coils. Deze coils zijn uitermate geschikt voor dampers die liquids willen dampen met een hogere nicotine waarde (6mg of hoger).

Sub-Ohm coils

Deze coils zijn inmiddels meer de standaard voor dampers geworden. Omdat ze qua smaak heftiger zijn en een veel betere ‘throat hit’ (throat hit is de prikkeling van nicotine die rokers tijdens inhaleren in hun keel voelen) hebben dan de normale coils. Dit komt vooral omdat de coil snel heet (en vaak ook heter wordt) is en daardoor veel meer damp genereert. Deze coils zijn beter geschikt voor dampers die de damp direct de longen in laat vloeien en dampers die zogeheten ‘deep inhale’ doen. Van deze coils kunnen we grofweg zeggen dat hoe lager de weerstand (>0,5 Ohm) hoe heftiger de damp is die je binnenkrijgt en hoe warmer de damp zal zijn. Weerstanden van minder dan 0,2 Ohm zijn dus niet voor iedere damper geschikt.

Verschillen tussen coils

High-Ohm coils Sub-Ohm coils
Hoeveelheid damp Normaal Veel
Hitte van de damp Normaal Warm tot heet
Throat hit Zacht tot mild Heftig bij veel nicotine
Smaak afgifte Relatief weinig Mild tot zeer veel
Nicotine gehalte Alle sterkten Niet meer dan 6mg
Beste inhaleermethode Als sigaret Zowel deep inhale als sigaret

Welke coil past bij mij?

Deze vraag krijgen we vaak in onze winkel en zo makkelijk is deze helaas niet te beantwoorden want de is een persoonlijke voorkeur. De meeste dampers experimenteren de eerste maand(en) nadat ze een systeem hebben gekocht met verschillende coils voordat ze een definitieve keuze kunnen maken welke coil bij hem of haar past. In onze winkel zijn van de door ons verkochte systemen wel voldoende verschillende coils aanwezig en indien er een speciale wens is dan het vaak mogelijk dat we persoonlijk voor jou die coils zullen proberen te bestellen. Hiervoor geldt dan wel als minimale afname een vol doosje wanneer we speciaal voor jou een coil moeten bestellen die we niet standaard verkopen. Kom dus snel naar onze winkel en experimenteer met de coils in je dampsysteem want als je eenmaal de juiste coil hebt gevonden word je nog contenter over je dampsysteem en is mogelijke kans op terugval naar roken verder verkleind!

Bekijk hier welke coils wij verkopen in onze webwinkel

Logo Atmosfera
WhatsApp Whatsapp contact