Account
Klantenservice
Informatie
Categoriƫen
E-liquid
DIY
Coils
Pod systemen
Startersystemen
Pods
Vaporizer
Disposables
+31(0) 346 24 92 85
0,00
0
Menu

Dampen op vakantie: Wintersport editie

Komende weken zullen weer veel Nederlanders op wintersport vakantie gaan. Onder deze vakantieganger zitten ongetwijfeld ook vele dampers, die ook tijdens hun welverdiende ski- of snowboard vakantie willen blijven genieten van hun dampsysteem. Wij hebben voor jullie het internet afgestruind om te checken waar je als damper rekening mee moet houden als je je dampsysteem en bijbehorende liquid wilt meenemen op wintersport.

Wat is er toegestaan.

Oostenrijk, Frankrijk en Spanje zijn alle onderling van de EU en in principe geldt hier dat je goederen vrij mag vervoeren.

Oostenrijk

Echter geldt er officieel in Oostenrijk een monopolie op dampen. Dit houdt in dat je geen liquids over de grens mag meenemen om te verkopen. Je kan in Oostenrijk ook niet online bestellen. Je kan als je liquid op is alleen in speciaalzaken nieuwe liquids halen. Dit betekent dat je beter voldoende mee kunt nemen want deze speciaalzaken zitten zeker niet in elk dorp of in elke streek. Verder moet je er vanuit gaan dat ze geen coils of andere vervangende producten hebben van systemen omdat deze zijn gereguleerd.

Frankrijk en Spanje

Voor Frankrijk gelden dezelfde normen als in Nederland. Je kunt gerust je dampsysteem en liquids meenemen. Bij kopen van liquids of het halen van nieuwe coils is redelijk eenvoudig. Je moet er wel rekening mee houden dat ook hier geldt dat een speciaalzaak niet in de buurt hoeft te zijn of dat deze alleen maar Franse liquids en systemen verkoopt. Verstandiger is het dus om je eigen liquid in voldoende mate mee te nemen.

Zwitserland

Zwitserland is geen onderdeel van de EU. Dit betekent dat zijn geen TPD2 wetgeving kennen maar hun eigen wetgeving met betrekking tot dampen. Voor Zwitserland geldt dat je net als sigaretten je liquid zult moeten aangeven wanneer je een grote hoeveelheid mee wilt nemen op je wintersport vakantie. Je kunt bij de site van de Zwitserse douane vinden hoeveel nicotine houdende liquid je duty free mag invoeren. Let wel dat je genoeg moet meenemen want het is verboden nicotine houdende liquid in Zwitserland te verkopen. Dit betekent dat er geen winkels zijn waar je liquid kunt kopen. Nicotinevrije liquid is namelijk alleen verkrijgbaar bij de apotheek. Het dampen is echter niet verboden in Zwitserland. De dampende Zwitser koopt namelijk zijn liquid online via webshops in de omringende landen.

Je dampsysteem op hoogte

Wintersport landen liggen wat hoger dan ons kikkerlandje. Dit heeft wel enkele gevolgen voor je dampsysteem. Doordat de lucht ijler is dan in Nederland kan je systeem sneller gaan doorlekken. Er is immers minder druk om de vloeistof in de coil te houden. Doordat het koud is kan je liquid ook wat stroperiger zijn dan je gewend bent en dus kan je systeem wel eens wat slechter trekken wanneer je wilt inhaleren.

Ook zul je merken dan je batterij capaciteit iets lager is dan je normaal gewend bent. Hierbij speelt ook de temperatuur een rol want hoe kouder en ijler de lucht hoe minder capaciteit je zult hebben. Ten eerste doordat je coil en je liquid ook veel kouder zijn, duurt het langer voor hij voldoende warmte heeft om je liquid te verdampen. Verder hebben koude batterijen gewoonweg minder spanning en kan je systeem al snel zeggen dat er onvoldoende capaciteit is. Wat help is de batterij of je systeem even op te warmen met je handen en je zult merken dat je na paar minuten ineens wel voldoende capaciteit zult hebben.

Neem dus voldoende batterijen mee op je trip met de skilift naar boven. Zorg altijd wel dat je je reserve batterijen in een doosje bewaard zodat ze niet per ongeluk ik je skipak of rugtas contact kunnen maken want dat heb je een ontplofte batterij en mogelijk een heel warm (doorgebrand) skipak.

Wil je klaar zijn voor je wintersportvakantie en heb je nog extra liquid of reserve coils of wire of watten nodig, kom dat nog voor je wintersport naar onze winkel op de Buys Ballotlaan 15 te Soesterberg.

Logo Atmosfera
WhatsApp Whatsapp contact