Account
Klantenservice
Informatie
Categoriëen
E-liquid
DIY
Coils
Pod systemen
Startersystemen
Pods
Vaporizer
Disposables
+31(0) 346 24 92 85
0,00
0
Menu

E-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken volgens RCGP

In navolging op het onderzoek van de British Health Organisation hebben een aantal grote organisaties in Engeland, het advies om de elektronische sigaret aan te bevelen als hulp bij het stoppen met roken. Onder deze organisaties zijn het Britse Longfonds, Het Britse Kanker Onderzoek instituut en de Britse artsenvereniging.

Mening Royal College of General Practitioners (RCGP)

Naar de mening van de RCGP is de elektronische sigaret een middel om te stoppen met roken dat niet mag worden genegeerd. Inmiddels gebruikt één derde van de stoppers de elektronische sigaret als hulpmiddel om te stoppen. De RCGP baseert haar advies om de inmiddels vele en degelijke onderzoeken die er over de elektronische sigaret voorhanden zijn. Zij stellen dat er nog vele rokers sterven aan rokers gerelateerde aandoeningen. Zij vinden het tijd voor actie om deze sterftegevallen te verminderen.

Waarom het advies om de elektronische sigaret te gebuiken?

De RCGP stelt ten eerste dat de elektroniche sigaret een relatief goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen product is. Hun standpunt mbt tot elektronisch roken is hier link te lezen.

Om hun standpunt kracht bij te zetten heeft het RCGP een video gepubliceerd waarin ze ingaan op waarom ze dit advies hebben gegeven.
In het kort stel het RCGP de volgende zaken als reden van hun advies.

De e-sigaret is maar weinig schadelijk

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van de e-sigaret veel minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Hierbij geldt wel dat de roker volledig met stoppen met het roken van een normale sigaret.
Hoewel er over de schadelijk effecten op lange termijn weinig bekend is, weet men er inmiddels wel veel van. Wat wel is vastgesteld, is dat het gebruik van de e-sigaret een duidelijke verlaging aan bootstelling van toxische en kankerverwekkende stoffen tot gevolg heeft.

Het ‘mee-dampen’ effect is niet schadelijk

Voor mensen die zelf niet dampen of de e-sigaret gebruiken is het inademen van de ontstane damp als gevolg van het verdampen van de e-liquids, door de e-sigaret niet schadelijk. In tegenstelling tot het roken van een normale sigaret zijn er voor omstanders geen gevolgen. Hooguit wat minder zicht omdat de damp van een e-sigaret wat dikker en wat meer is dan de damp die van een normale sigaret afkomt.

E-sigaret als stopmiddel effectiever dan andere middelen

Het bewijs over de e-sigaret als stopmiddel toont aan dat het effectiever is dan zaken als nicotinepleisters of -kauwgom. Het gebruik van de e-sigaret vermindert de drang naar het roken van tabak. Verder zien de gebruikers de gedragseffecten zoals de hand to mond actie vervangen en het nemen van de traditionele rookpauze tijdens het werk als positieve werking van de elektronische sigaret.

De e-sigaret leidt niet tot roken van tabak

In tegenstelling tot wat vaak wordt beweert dat het elektronisch roken leidt tot het roken van taken blijkt niet juist te zijn. De meeste zien de e-sigaret als een ‘way out’ en niet als een opstap te tabak roken.

De meeste tabaksroken hebben al meerdere pogingen gedaan om te stoppen en zijn bekend met de gezondheidsrisico’s, echter ontbrak het altijd aan de juist hulpmiddelen om daadwerkelijk te kunnen stoppen. Niet slechts de verslavende effecten van nicotine spelen een belangrijke rol waarom rokers toch weer tabak gaan roken. Alle huidige medische hulpmiddelen pakken het grootste pijnpunt voor rokers niet aan. De gedrags- en psychologische aspecten van het roken. Denk aan het nemen van pauze om te roken, orale bevrediging van de sigaret, gewoonte momenten waarin de roker de sigaret als lekker ervaart.

Met dit advies van de RCGP zou er wel eens een kanteling kunnen komen in de publieke mening over dampen en het gebruik van de elektronische sigaret. Hoewel dit advies voor Engeland geldt lijkt er wel een stroming vanuit de medische wereld, gebruik van de elektronische sigaret als goed hulpmiddel te onderkennen. Helaas moeten we ook constateren dat er in Nederland nog steeds een negatief sentiment heerst en tevens wordt geschetst en daardoor het dampen de komende tijd verder gereguleerd dreigt te worden.

Bron: Gezondheidsnieuws: http://www.gezondheidsnieuws.aantreffen.nl

Logo Atmosfera
WhatsApp Whatsapp contact